Skolprogram 17-21 maj 2021

Litteralunds skolprogram riktar sig till skolelever från grundskola till gymnasium i Lunds kommun.

Så går anmälan till

Ni väljer ut de programpunkter ni önskar delta i, samordnar med övriga lärare och ger i uppgift till skol- eller lärarbibliotekarien att göra anmälan här på hemsidan senast den 15 mars. Om ni inte har någon bibliotekarie på er skola bör ni utse en annan ansvarig som kan hålla i kontakten med Litteralund. Varje skola kan anmäla sig till flera programpunkter, men bara en anmälan tack! Är ni flexibla vad gäller tidpunkt eller vilket program ni får (t.ex. ni vill ha något för tvåorna på skolan men ni kan tänka er vilken som av programpunkterna som erbjuds till denna ålder) – skriv det under Specifika önskemål i formuläret ni skickar in. Det gör det mycket enklare för oss att fördela programpunkter.

Observera att detta är en intresseanmälan! Vi fördelar programmen efter era önskemål så långt det är möjligt och återkommer med en bekräftelse senast 22 mars. Finns det platser kvar då går vi ut med en andra möjlighet till anmälan.

Till intresseanmälan

Vad kostar det?

40 kr/elev och programpunkt.

Så blir författarbesöket lyckat

Det viktigaste är förstås att eleverna får möta en livs levande författare, även om det i år är via en skärm i det egna klassrummet. Men det är också viktigt att eleverna är förberedda på vad som ska ske och vem de ska träffa. Har de dessutom läst någon av författarens böcker, högt i klassrummet eller själva, kommer mötet bli både mer intressantare och mer givande. Läs därför så mycket som möjligt av och om författarna i förväg. Diskutera böckerna i gruppen och förbered frågor. Mer information och förberedelsematerial (t.ex. lärarhandledning i de fall det finns samt böcker) får ni efter ni fått bokningsbekräftelsen.

För frågor kan ni kontakta projektledare Kristina Wåhlin, kristina.wahlin@visitlund.se, 046-359 73 03.

 

Unga reportrar

Litteralund söker unga reportrar! Vi söker ca 10 barn och ungdomar från årskurs 4 och uppåt som vill intervjua författare och andra medverkande inför och under festivalen. Unga reportrarna får själva välja vilka medverkande de vill göra intervjuer med. Det kan vara enskilda intervjuer, intervjuer i grupp, eller intervjuer inför en (digital) publik. Självklart i samråd med eleven själv så att det blir så bra som möjligt!

Förberedelser och efterarbete: Inför uppdraget kommer eleverna få gå en digital workshop i journalistik. Vi försöker också se till att eleverna får tillgång till böcker av de författare de ska intervjua. Intervjuerna kan sedan antingen resultera i ett filmklipp eller i en skriven text, som vi lägger upp på Litteralunds hemsida.

Intresseanmälan senast 15 mars genom mail till Kristina Wåhlin: kristina.wahlin@visitlund.se

 

 

Litteralunds skrivartävling för unga

Årets tema är: 1 januari 2022. Var är du någonstans den allra första dagen 2022? Hur ser världen ut, två år efter att corona kom in i våra liv? Kanske handlar din text om pandemin, kanske handlar den om en nyårsfest, eller om något helt annat. Läs mer om skrivartävlingen här.

 

Årskurs F-2

 

Foto: Sara MacKey

Digitalt författarmöte:
Familjen Knyckertz

Tisdag 18 maj kl. 12.30-13.10

Åk F-3, Storsamling

Per Gustavsson är författare och illustratör och har skrivit och illustrerat många böcker genom åren, bland annat de populära böckerna om Prinsessan och flera Augustprisnominerade böcker. Anders Sparring är  mångsysslaren som blev skådespelare, som blev manusförfattare och nu även något av det finaste man kan vara: barnboksförfattare. Tillsammans har de skrivit och illustrerat fyra böcker (den femte kommer nu i april!) om tjuvfamiljen Knyckertz, som består av mamma Fia, pappa Bove, storebror Ture, lillasyster Ellen (som egentligen heter KriminEllen) och hunden Snuten. Sonen Ture lever inte upp till familjens förväntningar på hur en tjuv ska vara. Han vägrar att stjäla och ljuga och vill dessutom bli polis när han blir stor. Böckerna är skrivna och illustrerade med mycket humor och värme! Och vet ni vad, böckerna om familjen Knyckertz blir i år julkalender i SVT!

 

Foto: Lizindra AB

Digitalt författarmöte:
Camilla Brinck

Måndag 17 maj kl. 9.00-9.45

Åk F-3, Storsamling

Camilla Brinck är författaren bakom succén Musse & Helium. Hon har jobbat hela sitt vuxna liv som artist, låtskrivare, producent och dj. Men sedan 2016 kan hon även titulera sig som författare, då kom den första boken om Musse och Helium ut. Camilla tycker att få skapa för barn är bland det finaste man kan göra! Böckerna vänder sig främst till barn mellan 6 och 10 år, och passar utmärkt för högläsning. Böckerna handlar om de två små mössen Musse och Helium som på ett mystiskt vis hamnat hemma hos en tjej som heter Camilla. När mössen en dag upptäcker ett hål i väggen och sugs ner i det, börjar ett spännande och magiskt äventyr! De landar i en värld helt olik vår som kallas för Djurriket. Det visar sig att Musse och Helium är prins och prinsessa i Djurriket och därför får de ett farligt men mycket viktigt uppdrag.

 

Foto: Stefan Tell

Digital bildworkshop:
Emma Virke

Onsdag 19 maj kl. 9.00-9.45, 10.30-11.15

Åk F-3, Max 30 elever/tillfälle

Emma Virke är illustratör, bildkonstnär, författare och grafisk formgivare. 2009 debuterade hon som bilderboksillustratör när hon vann en bilderbokstävling och fick illustrera boken Mops med text av Eva Lindström, och året efter debuterade hon även som författare med boken Brevet till månen. Hon har sedan dess illustrerat flera bilderböcker, bland annat de egna kritikerrosade böckerna om Memmo och Mysen. Förra året kom Emma Virke ut med två böcker, dels bilderboken Tio små blommor, en klurig räknesaga där hon har skrivit texten och Ida Björs illustrerat, dels Kom dagen, kom natten, en bilderbok i dragspelsformat med text av Åsa Lind. Kom dagen, kom natten nominerades till Augustpriset, och valdes precis till årets bilderbok – priset Snöbollen. Emma Virke jobbar med många olika tekniker i sina böcker och börjar alltid en ny bild med en känsla och att teckna, klippa ut och bygga ihop olika lager av teckningar, måleri och pappersbitar.

 

Årskurs 3-6

 

Foto: Karolina Isaksson

Digitalt författarmöte:
Malin Klingenberg

Torsdag 20/5 kl. 8.30-9.10, 10.20-11.00, 12.00-12.40

Åk 2-4, max 30 elever/tillfälle

 

"Även om pruttarna saknar fräschör

gör de att folk blir på ljuvligt humör

Mänskor som aldrig har lett åt en fis

har tappat sin humor, olyckligtvis"

 

När Malin Klingenbergs underfundiga verser möter Sanna Manders maffiga illustrationer blir resultatet en smällkaramell i ordets alla bemärkelser. Det här är en bok om det roligaste som finns: pruttar! Och fisar, pruttar och brakare finns faktiskt överallt. Vi träffar fisarna på dans, i rymden, i havet och på en bergstopp. De deltar i OS, uppträder på scen, skrämmer tjuvar och mycket mer.

Malin Klingenberg är en finlandssvensk författare och formgivare, som har skrivit böcker för olika åldrar, nu senast bilderboken Fisens liv, med illustrationer av Sanna Mander. Malin Klingenberg är flerfaldigt belönad för sina böcker i hemlandet. Vid författarbesöket kommer hon att berätta om sina böcker, prata om  hur man kan göra för att träna sin fantasi, och varför det är viktigt att fantisera. Barnen får gärna förbereda lite frågor!

 

Digitalt författarmöte:
Jörn Spolander

Onsdag 19/5 kl. 8.30-9.10, 10.20-11.00, 12.00-12.40

Åk 3-6, Max 30 elever/tillfälle

Jörn Spolander är biolog och har arbetat som vetenskapsjournalist i över 20 år, bland annat som reporter och inslagsproducent för SVT:s barnprogram Hjärnkontoret. 2008 kom Jörn ut med boken Cykla, panta och rädda en isbjörn som handlade om hur man kan göra enkla och roliga klimatsmarta val i sin vardag och som riktade sig till läsare i åldern 7-12 år. Hans nya bok Heja jorden! (illustrerad av Stina Wirsén) är både en spännande saga och fakta om miljön och klimatforskningen. Nyfikna barn (och vuxna) får lära sig mer om rymden, växthuseffekten och lite om vad forskningen egentligen säger om klimatförändringar. Dessutom får man också följa berättelsen om Jol, som är 11 år gammal och bor på en planet någonstans långt ute i rymden. Jol älskar att titta på stjärnor och planeter i teleskopet och en dag upptäcker hon en vacker planet som ser ut som en blå pärla – det är jorden! Men Jol märker något konstigt med jorden…

 

 

Foto: Ulla Montan

Digitalt författarmöte:
Annika Thor

Tisdag 19 maj kl. 08.30-9.10, 10.00-10.40 samt 12.30-13.10

Åk 4-6, max 30 elever/tillfälle

Annika Thor har arbetat som manusförfattare för film och tv, dramaturg och kulturskribent, och 1996 debuterade med ungdomsromanen En ö i havet, den första i en serie på fyra böcker om de judiska systrarna Steffi och Nelli som kommer till Sverige som flyktingar undan nazismen. Annika har sedan dess gett ut ett tjugotal böcker för barn, ungdomar och vuxna och hennes böcker har översatts till 18 språk. Annika Thors böcker handlar ofta om människor i utsatta situationer som kämpar för att finna sin plats i tillvaron. De psykologiska och existentiella konflikterna präglas av det samhälle där de utspelar sig. Annikas senast bok, Odysseus pojke kom 2020 och ären spännande äventyrsberättelse byggd på den grekiska sagan om Odysseus vindlande resor på havet och om hur svårt det kan vara att växa upp som son till en hjälte.

 

Foto: Stefan Tell

Digitalt författarmöte:
Peimaneh Mollazehi

Måndag 17 maj kl. 10.20-11.00 samt 12.30-13.10.

Åk 4-6, max 30 elever/tillfälle

Peimaneh Mollazehi är kvinna, beluch och sunnimuslim, född och uppvuxen i ett land där allt detta är fel och farligt. Hennes debutbok, Den riktiga solen, kom ut i höstas. Den riktiga solen är en unik berättelse om en pojkes resa till Baluchistan (en provins i sydöstra Iran). Han känner väl till kulturen där genom sina föräldrar, men som att få uppleva den själv är något helt annorlunda. Det är också en berättelse om att våga stå upp för det man tror på – även om det kan vara farligt. Peimaneh berättar om hur böckerna räddade hennes liv och varför sagor och fantasier behövs för alla åldrar, inte minst för barn och ungdomar. Det var böckerna som lärde henne att drömma stort och hon kommer att prata om varför man ska ha stora drömmar och hur ska man våga följa sina drömmar. I författarmötet får eleverna vara delaktiga och tillsammans med Peimaneh kommer de fram till vilka de bästa verktygen är för att kunna skriva böcker.

Årskurs 7-9 och gymnasiet

 

Foto: Hugo Tambert

Digitalt författarmöte:
Elaf Ali

Tisdagen 18 maj kl. 8.30-9.10 samt kl. 10.20-11.00
Åk 7-9 samt gymnasiet, max 30 elever/tillfälle

Elaf Ali är född 1987 i Bagdad, Irak, och kom som fyraåring till Sverige. Hon är journalist och har bland annat jobbat som programledare på Sveriges Television och Sveriges Radio, samt som krönikör på Expressen. Den självbiografiska romanen Vem har sagt något om kärlek? (som kommer ut nu i mars, vi kommer se till att de klasser som får ett författarbesök med Elaf får boken skickad till sig) är hennes debut. Det är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast. Men det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia. De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.

 

Foto: Mats Bäcker

Filmatiserad föreställning:
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar + ev. eftersamtal

Måndag-Fredag 17-21 maj (ni bestämmer själva tid)

Åk 9 samt gymnasiet

(Längd på föreställningen: 2 timmar och 11 min)

Allt börjar med en terroristattack. Tre unga islamister bryter sig in i en serietidningsbutik.

Beväpnade med bombvästar och k-pistar tänker de döda en tecknare som är känd för sina provocerande karikatyrer av profeten Muhammed. Attacken misslyckas och två av terroristerna dör. Den tredje överlever och placeras på en rättspsykiatrisk anstalt. Hon hävdar nämligen att hon kommer ifrån framtiden - en framtid där terrorattacken lyckades och ledde till ett fascistiskt Sverige.

Två år efter attacken besöker en välkänd författare flickan på anstalten. Flickan ger författaren en bunt papper, där hon har skrivit ner en märklig berättelse. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar gestaltar den rädsla som många känner för växande populism och extremism.

Det är en högaktuell berättelse om nationalism, rädsla och radikalisering. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, i regi och dramatisering av Farnaz Arbabi, efter en roman av Johannes Anyuru, hade urpremiär på Unga Klara den 29 oktober 2020. Unga Klara erbjuder ett kostnadsfritt uppföljande eftersamtal till varje klass om man önskar det, skriv i så fall in att ni önskar detta när ni anmäler ert intresse.