Medverkande

Årets Litteralundkonferens bjöd som vanligt på internationella såväl som svenska gäster. Här hittar du de författare och illustratörer som medverkade i programmet den 9-10 april.

Bild för - alex-haridi_webb.png

Alex Haridi

Väletablerad manusförfattare för tv-serier, som bland annat skrivit Äkta Människor och Blå ögon. Debuterade i bokform år 2015 med Huset mittemot och är nu en del av Bonnier Carlsens satsning på att ta fram nya bilderböcker om Mumintrollen för nästa generation.

Läs mer om Alex

Bild för - Griffiths,-Andy-&-Denton,-Terry-2014-RIGHTS-CLEARED_webb.png

Andy Griffiths

Australiensisk författare vars böcker har sålt i över 5 miljoner exemplar världen över. I Sverige är han kanske mest känd för sin bokserie om den jättehöga trädkojan som aldrig tycks sluta växa och får fler våningar för varje ny bok.

Läs mer om Andy

Bild för - sandelin-annika.png

Annika Sandelin

Debuterade 1999 med Dikter om öden och döden tillsammans med Stella Parland och har sedan dess skrivit flera böcker varav de flesta för barn. År 2018 tilldelades hon Vanessapriset för sina mångsidiga och passionerade insatser inom den finlandssvenska barnlitteraturen.

Läs mer om Annika

Bild för - bernardo_webb.png

Bernardo P. Carvalho

Portugisisk illustratör som tillsammans med tre vänner grundade förlaget Planeta Tangerina i Lissabon. År 2013 blev det utnämnt till årets bästa barnboksförlag under bokmässan i Bolonga, och Bernardo själv har även tilldelats flera priser. Han är nu aktuell med boken ”Stopp! Ingen får passera!”

Läs mer om Bernardo

Bild för - Wahldén_Christina_20.png

Christina Wahldén

Har gett ut över 30 böcker som fått flera priser och utmärkelser, så som Falafelflickorna (2018). Hennes lättlästa böcker berör ofta tunga ämnen och blir ett viktigt inslag i samhällsdebatten.

Läs mer om Christina

Bild för - christine-lundgren_ny.png

Christine Lundgren

Har gått författarskolan i Lund, och debuterade år 2016 med boken Jag lever, tror jag. En sorlig men rolig berättelse om att bli sviken av någon som inte längre finns.

Läs mer om Christine

Bild för - eva-gustavsso.png

Eva Gustafsson

Producent, utbildare och projektledare med fokus på kultur- och rättighetsfrågor. Tillsammans med Mia Westin har Eva skrivit boken Rätten till din berättelse, en praktisk metodbok för alla som vill använda litteratur för likabehandling.

Läs mer om Eva

Bild för - floea-wiström-webb.png

Flora Wiström

Debuterade med uppmärksammade ungdomsromanen Stanna år 2016, och är i vår aktuell med den kommande boken Hålla andan. Pratar även om ämnen som bränns i sin blogg och podcasten Flora & Frida.

Läs mer om Flora

Bild för - isabel-minhos-martins.png

Isabel Minhós Martins

Portugisisk författare som efter att ha arbetat på ett antal kommunikationsbyråer startade upp barnboksförlaget Planeta Tangerina i Lissabon tillsammans med tre vänner. 2004 gav förlaget ut sin första bok Um livré para todos os dias, där Isabel också stod bakom texten. Sedan dess har hon fått flera utmärkelser och är nu aktuell med bilderboken Stopp! Ingen får passera!

Läs mer om Isabel

Bild för - lucander-jenny.png

Jenny Lucander

Helsingforsbaserad barnbokskreatör som förutom att illustrera barnböcker även jobbar med tidningar och reklambyråer. Hennes och Sanna Tahvanainens bilderbok ”Dröm om drakar” blev nominerad till Nordiska rådets pris för barn och ungdomslitteratur år 2016.

Läs mer om Jenny

Bild för - jessica-bab-bonde.png

Jessica Bab Bonde

Arbetar som litterär agent och har många års erfarenhet av marknads- och kommunikationsarbete inom förlagsbranschen. Hon är nu aktuell med Augustprisnominerande Vi kommer snart hem igen, där vittnesmål från förintelsen lyfts fram i serieform.

Läs mer om Jessica

Bild för - jessica-schiefauer.png

Jessica Schiefauer

Skriver för unga och har inte bara fått ett, utan två Augustpris för romanerna Pojkarna (2011) samt När hundarna kommer (2015). Hon har också stor erfarenhet av att leda andra i sitt skrivande genom kurser och workshops.

Läs mer om Jessica

Bild för - JohannaThydell03_mindre_fotoMagnusLiamKarlsson.png

Johanna Thydell

Debuterade med Augustprisvinnaren I taket lyser stjärnorna år 2003, och har sedan dess skrivit allt från bilderböcker till ungdomsromaner. I vår är hon aktuell med Operation Skriva, en skrivarskola för barn i podcastform.

Läs mer om Johanna

Bild för - joohee-yoon_webb.png

JooHee Yoon

Amerikansk illustratör vars skapelser går att få syn på både i tidningarna New York Times och The New Yorker. Hon illustrerar även barnböcker, som poesibilderboken ”Beastly Verse”.

Läs mer om YooHee

Bild för - karincyren2.png

Karin Cyrén

Utbildad vid konstfack och arbetar både som illustratör och författare. Hon är med och driver bilderboksprojektet Våra vänner och kom hösten 2018 ut med boken I en pöl, en berättelse om två myrors vilja att dela med sig av sin kunskap.

Läs mer om Karin

Bild för - frolander-ulf-lena-1_webb.png

Lena Frölander-Ulf

Finländsk barnboksförfattare, som inte bara skriver utan även illustrerar. Med ord och bild har hon skapat böcker som Nelson Tigertass och Pappa, jag och havet. Hon har även deltagit i flera utställningar, både i Finland och internationellt.

Läs mer om Lena

Bild för - bondestam-linda.png

Linda Bondestam

En av nordens mest framstående illustratörer som skapat tiotals barnböcker, både i Finland och utomlands. Har blivit nominerad både till flertalet priser, bland annat Astrid Lindgren Memorial Award och Augustpriset. Senast för boken Djur som ingen sett utom vi (2016).

Läs mer om Linda

Bild för - Linnea-Dahlgren_webb.png

Linnea Dahlgren

Är utbildad vid författarskolan i Lund och studerar numera också till bibliotekarie vid sidan av skrivandet. Debuterade 2018 med ungdomsromanen Dagen du förstörde allt, som blev nominerad till Storytel Awards.

Läs mer om Linnea

Bild för - lotta-olsson_foto-ulrika-zwenger.png

Lotta Olsson

Är född i Helsingborg och skriver både prosa och poesi för såväl barn som vuxna. Ligger bland annat bakom de populära bilderböckerna om vännerna Hasselmusen och Jättemyrsloken, och blev Augustnominerad för Konstiga djur.

Läs mer om Lotta

Bild för - mowgli-2-(003)_400x300.jpg

Läsfrämjarinstitutet

Driver projektet Läslandet, som jobbar för att skapa lust att läsa för läsovana barn och deras medföljande vuxna. Här ges barnet en röst genom deltagande och medskapande i berättelsen.

Läs mer om Läsfrämjarinstitutet

Bild för - maisie_webb.png

Maisie Paradise Shearring

Brittisk barnboksförfattare och illustratör, som vann International Award for Illustration under bokmässan i Bologna år 2015. Anna and Otis heter bilderboken hon debuterade med och hon jobbar nu på sin andra bok där hon står för både text och illustration.

Läs mer om Maisie

Bild för - maria-jönsson.png

Maria Jönsson

Började sin bana som frilansande tidningstecknare i början av nittiotalet och har sedan dess hunnit illustrera både egna och andras bilderböcker. Hennes debut som bilderboksförfattare kom år 2007 med Spyflugan Astrid, som sedan dess hunnit få inte mindre än fyra uppföljare.

Läs mer om Maria

Bild för - Mats-Strandberg-2,-foto-Henric-Lindsten.png

Mats Strandberg

Fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Nu är han aktuell med den preapokalyptiska romanen Slutet, om två ensamma unga människor mitt i kaoset av världens undergång.

Läs mer om Mats

Bild för - miawestin.png

Mia Westin

Regissör, skådespelare, dramatiker, pedagog och författare. Tillsammans med Eva Gustafsson har Mia skrivit boken Rätten till din berättelse, en praktisk metodbok för alla som vill använda litteratur för likabehandling.

Läs mer om Mia

Bild för - Eriksson_Sandberg_Moa_9.png

Moa Eriksson Sandberg

Efter att ha arbetat som frilansjournalist i många år debuterade hon med den självbiografiska ungdomsromanen Söta pojkar är bara på låtsas 2011. Är numera bosatt i Lund och har hunnit ge ut flera kritikerrosade böcker för både yngre och äldre läsare.

Läs mer om Moa

Bild för - nathalie-ruejas-jonson-portrait-christoffer-persson.png

Nathalie Ruejas Jonson

Illustratör och författare som debuterade med bilderboken Låtsasheten (2017.) En bok om att leva som autist och introvert i ett samhälle anpassat för extroverta.

Läs mer om Nathalie

Bild för - peter bergting - foto gabriel liljevall.jpg

Peter Bergting

Prisbelönt illustratör, serieskapare och författare som bland annat gjort omslag för fantasyböcker av J.K. Rowling och J.R. R Tolkien. Är aktuell med illustrationer för Augustprisnominerade Vi kommer snart hem igen.

Läs mer om Peter

Bild för - petrus-dahlin.png

Petrus Dahlin

Debuterade 2004 med bilderboken Godnatt Lampan, men har på senare tid även blivit väletablerat i spänningshyllan med böckerna om Kalle Skavank och den populära serien Skogens Systrar.

Läs mer om Petrus

Bild för - Gustavsson_Per_5.jpg

Per Gustavsson

Illustratör och författare som skriver och illustrerar så väl faktaböcker och läromedel som spännande bilderboksäventyr för små och stora läsare.

Läs mer om Per

Bild för - Rev_poetry_CMYK.png

Revolution Poetry

En tvärkonstnärlig plattform med Spoken Word som bas men som även lyfter andra konstnärliga uttryck som teater, sång, rap och bildkonst. Målet har sedan starten varit att lyfta unga röster och konstnärer från Stockholms förorter. Ett urval av deras poesi finns nu samlade i antologin ”Revolution Poetry”.

Läs mer om Revolution Poetry

Bild för - roselagercrantz.png

Rose Lagercrantz

Skriver både för barn och vuxna och har gett ut ett fyrtiotal böcker, bland annat den populära serien om Dunne. Hon har fått många priser, utmärkelser och stipendier genom åren och har också varit ute mycket på skolor för att berätta om glädjen med att skriva.

Läs mer om Rose

Bild för - sara-lundberg_foto-ola-kjellbye.png

Sara Lundberg

Har medverkat som illustratör i fler än 30 böcker av författare som Åsa Lind och Ulf Stark. År 2009 debuterade hon även som författare och är nu aktuell med Augustprisvinnande Fågeln i mig flyger vart den vill där hon står för både text och illustration.

Läs mer om Sara

Bild för - sofie-berthet_.png

Sofie Berthet

Bor i Åkarp utanför Lund och kan titulera sig både som författare, skrivpedagog, civilekonom och marknadsförare. Debuterade med Dimensioner år 2015 och är nu aktuell med barnboken Sjunga Solo som kom ut i januari.

Läs mer om Sofie

Bild för - Ylva-Hällen,-foto-Stefan-Tell_webb.png

Ylva Hällen

Har i mer än femton år arbetat som programledare och skapat populära tv-program för barn, bland annat ”Ylvania”. Denna värld som först tog form i tv-rutan har nu blivit till bokserie där andra delen De stulna skuggornas tid kom ut i höstas.

Läs mer om Ylva

Bild för - åsa-lind-webb.png

Åsa Lind

Har arbetat som journalist och skriver både faktaböcker och skönlitteratur. Mest känd är hon kanske för de filosofiska böckerna om Sandvargen, som blivit översatt till 15 olika språk.

Läs mer om Åsa