Program 2019

Här hittar du programmet för Litteralunds konferens den 9-10 april i Lund.

Tisdag 9 april

Från kl. 08.00 REGISTRERING
Plats: AF-borgen, Sandgatan 2

09.0010.00 
INVIGNING:
SAMARBETE ÖVER 
KONSTFORMER

Vad har en myra, en daggmask, en kackerlacka och en padda gemensamt? De är alla finlandssvenska och skapar böcker för barn. Träffa Lena Frölander-UlfJenny LucanderAnnika Sandelin och Linda Bondestam, först i en färgsprakande diktvariéte för att kicka igång konferensen, sedan i ett samtal om samarbeten över konstformer med översättaren Janina Orlov.

10.0010.30 KAFFE

10.3011.10 
ANDY GRIFFITHS

Litteralund får långväga besök av australiska Andy Griffiths! Hans böcker har legat på New York Times Bestsellerlista, vunnit 50 priser och sålt i över 5 miljoner exemplar världen över. I Sverige är han känd för sina böcker om den jättehöga trädkojan som aldrig tycks sluta växa, som han gör tillsammans med illustratören Terry Denton. Den åttonde delen i serien, Vår supersmarta trädkoja med 104 våningar, kom 2018. Andy är även mycket engagerad i att väcka läslust hos barn som inte läser så mycket. 
På engelska.

 

11.1512.00 
INSPIRATION, 
FRUSTRATION
OCH PRESTATION

Välkomna till ett bildbaserat seminarium med illustratörerna Karin Cyrén och Maria Jönsson. Under rubrikerna inspiration, frustration och prestation kommer illustratörerna att, i samtal med förläggaren Erik Titusson, diskutera och visa bilder från sina skapandeprocesser. Vilka bilder inspirerar dem i sitt bilderboksskapande? Vilka bilder skapar frustration? Och när känner de ”Där satt den!” En unik inblick!

 12.0013.00 LUNCH

13.0013.50 
VAD LOCKAR MED 
ÄVENTYRET?

Den första kommer från bilderbokshållet, den andra är väletablerad i skräckhyllan och den tredje är känd från SVT. Men en sak har  de gemensamt – lockelsen till äventyret. Vad är det egentligen som fascinerar med denna tidlösa genre? Hör Lena Frölander-UlfPetrus Dahlin och Ylva Hällen i ett samtal med Karin Nykvist, docent i litteraturvetenskap vid Lunds Universitet, om att skriva äventyrsberättelser för barn.

13.0013.50 
VAD HÄNDER MED 
BERÄTTELSEN I 
ÖVERSÄTTNINGEN?

Ett samtal om översättningar, i en vidare bemärkelse. Mellan språk, mellan konstformer. Vad händer med berättelsen i översättningen eller adaptionen till en annan konstform? Tillsammans samtalar manusförfattaren Alex Haridi, dramatikern och skådespelaren Harald Leander och översättaren Helena Hansson med Pia Paglialunga om utmaningarna och vilka friheter man kan eller inte kan ta sig när man tolkar någon annans verk.

14.0014.45 
ATT SKRIVA
FÖR UNGA & 
ATT FÅ UNGA
ATT SKRIVA

Två Augustprisade författare – som faktiskt lärde känna varandra på Fridhems skrivarlinje! – möts i ett samtal om det egna skrivandet, och att arbeta med andras skrivande. Johanna Thydell är en kritikerrosad författare vars produktion spänner sig från bilderböcker till ungdomsböcker. Hon har också haft en skrivarskola på nätet för unga, och är i vår aktuell med Operation Skriva, en podcast och skrivarskola för barn på Storytel. Jessica Schiefauer skriver för unga och har inte bara fått ett, utan TVÅ Augustpris. Hon har även mycket erfarenhet av att leda andra i sitt skrivande genom kurser och workshops. Samtalsledare är bibliotekarien Martin Bensch.

14.0014.45 
VAD HÄNDER
I LÄSLANDET?

Att skapa lust att läsa hos läsovana – det arbetar Läslandet med. Det är en läs-, litteraturoch kulturfrämjande verksamhet för barn och deras medföljande vuxna, som drivs av Läsfrämjarinstitutet (tidigare Läsa för integration). Här ges barnet ordets makt, och en arena att agera på. I detta samtal får du veta mer om deras metod och se exempel på 4-dimensionell högläsning, där en bok kommer till liv genom en berättarröst, improvisationsteater och deltagarnas medskapande. Medverkande: Marlen EskanderBerolin DenizPer SöråsYelda Hadodo och Jara Nordin.

14.4515.15 KAFFE

15.1516.00 
FYRA ILLUSTRATÖRER, 
FYRA LÄNDER, 
FYRA STILAR

Under tre intensiva dagar här i Lund har runt femton illustratörer samlats för att skapa och lära av varandra. De som hållit i rodret är portugisiska Bernardo P. Carvalho, amerikanska JooHee Yoon, brittiska Maisie Paradise Shearring och svenska Sara Lundberg. Tillsammans med bilderboksforskaren Ulla Rhedin pratar de om sina konstnärskap och de senaste dagarnas lärdomar och utmaningar. Välkommen till ett samtal om Work in Progess – den internationella fortbildningskursen för illustratörer arrangerad av Litteralund och Lunds konsthall. En utställning med skisserna från kursen går att se fram till 12/5 på Stadshallen LAB, och kl. 19.00 idag kan du även ta del av vernissagen. 
På engelska.

15.1516.00 
BRYTIGA BÖCKER

Vad innebär det egentligen att arbeta normkreativt med barn och böcker? Rätten till din berättelse är en praktisk metodbok för alla som vill använda litteratur för likabehandling. Författarna 
Mia Westin och Eva Gustafsson delar med sig av både misstag och aha-upplevelser från sina möten med hundratals barn, och ger konkreta tips på hur vi kan leka, läsa och skapa tillsammans om det som skaver. Eva Gustafsson är producent, utbildare och projektledare med fokus på kultur- och rättighetsfrågor. Mia Westin är regissör, skådespelare, dramatiker och pedagog.

17.3019.00 
PRISUTDELNING 
SLANGBELLAN

Plats: Lunds konsthall,
Mårtenstorget 3.
För första gången – debutantpriset Slangbellan delas ut i Lund! Slangbellan är ett pris som årligen delas ut av Författarförbundet till bästa barn/ungdomsboksdebutant. De nominerade 2018 är: Helena Hedlund med Det fina med Kerstin, Marjan Svab med Stjärnorna ser likadana ut överallt (illustrationer Saga Bergebo) och Melody Farshin med Mizeria. Dörrarna öppnas kl. 17.30 och då bjuds det på bubbel och mingel. Kl. 18.00 välkomnar vi de tre nominerade upp på scen för ett samtal med manus- och ungdomsboksförfattaren och Författarförbundets representant Alex Haridi. Varmt välkomna!

19.0021.00 
WORK IN PROGRESS –
UTSTÄLLNING,
VERNISSAGE OCH MINGEL 

Plats: Stadshallen LAB, Stortorget 9
Avsluta din konferensdag med att mingla och titta på resultatet av helgens masterclasses för professionella illustratörer. Utställningen kommer sedan vara öppen varje dag 12.00-17.00 fram till 12 maj.

 

Onsdag 10 april

Från kl. 08.00 REGISTRERING
Plats: AF-borgen, Sandgatan 2

09.0010.00 
DJUPT, FAST
MED LÄTT HAND

Om att skriva enkelt så att alla förstår, men med ett alldeles särskilt djup. Om existentiell bilderbokspoesi och sandvargar som lär en om livet och att träna tänkeriet. Hur gör man det egentligen? Författarna Åsa Lind och Lotta Olsson samtalar med domkyrkokaplan Lena Sjöstrand om att skriva fram essensen ur existensen och att paketera i just de rätta orden.

10.0010.30 KAFFE

10.3011.10 
SLUTET?

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta. Om detta handlar Mats Strandbergs (Cirkeln, Färjan, Hemmet m.fl.) senaste ungdomsbok Slutet om. Hur kan böcker – både fakta och skönlitteratur – få oss människor att reflektera över klimatförändringar? Hör Mats Strandberg samtala med Alexandra Nikoleris, som forskar om just klimatlitteratur vid Lunds Universitet.

 11.1512.00 
ATT FABULERA
GENOM RESEARCH

Hur gör egentligen författare research i samband med sitt skrivande? Författaren Christine Lundgren, som debuterade med romanen Jag lever, tror jag, samt författaren och den blivande bibliotekarien Linnea Dahlgren, aktuell med pocketutgåvan av Dagen du förstörde allt, samtalar om vilken typ av research som behövs för att skapa en berättelse som trollbinder läsaren så pass att det skrivna känns alldeles verkligt – oavsett om det rör sig om vardagsliv eller magi. Samtalsledare: Novellförfattaren och bibliotekarien Marie Metso, vars masteruppsats kretsar kring hur författare söker information i sitt skönlitterära skrivande.

11.1512.00 
VARFÖR BEHÖVS LÄTTLÄSTA BÖCKER?

Hur skriver man för barn och unga med läs- och skrivsvårigheter? Behovet av bra litteratur för unga med läs- och skrivsvårigheter och nyanlända uppmärksammas mer och mer. Men vad är egentligen lättläst? Vem läser lättläst? Och vad krävs för att skriva lättläst? Moa Eriksson Sandberg och Sofie Berthet samtalar med Henny Holmqvist om en växande genre och att inspirera unga att läsa och skriva.

12.0013.00 LUNCH

13.0013.50 
ATT SKRIVA 
VERKLIGHETEN

I ett samtal med psykologen Jenny Klefbom pratar författarna Jessica Bab Bonde och Christina Wahldén och illustratören Peter Bergting om att skriva verkligheten och om sådant som många kanske tycker är svårt och tungt att prata med barn om. Både Jessicas och Peters gemensamma bok Vi kommer snart hem igen (Augustprisnominerad 2018) och Christinas Tulpanpojken (2017) och Spionen i äppelträdet (2018) bygger på verkliga personer och händelser, och utspelar sig under eller kring andra världskriget.

14.0014.45 
NÄR DEN ”VANLIGA” 
VERKLIGHETEN INTE 
ÄR ENS EGEN

”Jag har vuxit ur den vanliga verkligheten. Kanske har den aldrig passat”. Så lyder de första raderna i Nathalie Ruejas Jonsons debutbok LåtsashetenRose Lagercrantz, författare till en lång rad böcker och som nu i vår kommer med Detta är mitt liv, en bok om en 14-årig tjej med autism. I detta samtal fördjupar vi oss i frågor om bland annat inkludering och utanförskap, representation och konstnärlig frihet, och att skriva om det man känner till kontra det man inte känner till.

14.0014.45 
TEXTSAMTALET
SOM KATALYSATOR

Ett levande textsamtal mellan författare, skrivpedagoger och publik. Flora Wiströms andra roman Hålla andan kommer precis lagom till Litteralund, och i arbetsprocessen spelade redaktören en viktig roll. Hur kan egentligen en skrivprocess se ut, och hur utvecklar man sitt skrivande? Textsamtal och respons kan vara ett sätt att komma vidare – och som tur är har vi besök av experterna Therese Granwald och Johan Blomgren från Folkets hörna, en plats där publicerade och opublicerade författare möts och diskuterar texter. Få tips om hur ett kreativt skrivande kan utvecklas, delta i ett samtal om nyskrivna texter och skrivprocessen samt se hur det kan gå till att ge och få respons.

14.4515.15 KAFFE

15.1516.00 
ETT FÖRLAG SOM
DRIVS AV FÖRFATTARE
– HUR FUNKAR DET?

Illustratören Bernardo P Carvalho och författaren Isabel Minhós Martins lärde känna varandra redan som femtonåringar. Idag driver de, sedan nästan 20 år tillbaka, bokförlaget Planeta Tangerina i Portugal. Förlaget ger ut bilderböcker för barn i alla åldrar och har prisats för sin utgivning (BOP Award for Best European Publisher, Bologna Children Book Fair, 2013). Bernardo och Isabel gör också böcker tillsammans, och tillsammans med andra, varav en finns översatt till svenska; Stopp! Ingen får passera! (2016). Här möts de i ett samtal med Debora Voges, kurator på Lunds konsthall. På engelska.

15.1516.00 
REVOLUTION
POETRY

Revolution Poetry är en ambulerande scen och rörelse som existerat sedan 2009. Det är en tvärkonstnärlig plattform vars bas är Spoken Word, men som lyfter andra scenkonstnärliga uttryck såsom teater, sång, rap och acapella/akustiskt och har även arbetat med att lyfta bildkonsten. Målet sedan starten har varit att lyfta unga röster och konstnärer från Stockholms förorter samt att stärka konstformen Spoken Word. Idag är de Sveriges bästa Spoken Wordscen, som genom åren har samarbetat med aktörer som Unga Klara, Orionteatern, Dramaten, Malmö stadsteater osv. Medverkande: Nachla Vargas Alaeb, Robin Nazari, Nebay Meles och Sara Nazari.

16.00 TACK & HEJ!