Konferensprogrammet 2021

Tack till alla er som deltog och medverkade i Litteralund 2021!

 

 

9.15-9.50
Ung poesi

Mona Monasar beskriver själv sin debutbok Modersmål (2019) som en poesisamling som försöker förstå vad språk gör med ens relationer till de runt omkring en men även vad det gör med en själv. Hennes texter rör sig tematiskt kring psykisk ohälsa, rasism och fördomar, den afrikanska diasporan och vad det innebär att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige. I samtal med journalisten och författaren Shora Esmailian.

 

09.50-10.30
Att hitta rytmen i bilderboken

Bilderboksskaparna Emma Virke och Joanna Hellgren är aktuella i vår med sin första gemensamma bok Min mamma är snabbare än din!, men de träffades redan 2009 när de båda vann Natur och Kulturs bilderbokstävling. Hur har deras resor sett ut sedan dess? Här i samtal med Erik Titusson, Lilla Piratförlaget. 

 

10.45-11.15
Från bok till film: Om spyflugan Astrid och hennes resa

Illustratören och författaren Maria Jönssons barnbokskaraktär spyflugan Astrid har hamnat på filmduken, alldeles nyligen hade filmen om henne premiär. Charlotte Rodenstedt är animatör och driver produktionsbolaget Bloody Honey som har arbetat med att förverkliga adaptionen. Lina Linde samtalar med Charlotte (Maria fick dessvärre förhinder och kunde inte medverka) om hur det kommer det sig att Marias bok blev film, vilka utmaningar de ställts inför och hur berättandet skiljer sig åt när man jobbar med bok kontra film. Samarbeten över gränser är också kärnan i Work in Progress, Litteralunds masterclass för illustratörer som görs i samarbete med Lunds konsthall och som Maria deltagit i två gånger. Vi berättar litegrann om processen och hur årets Work in Progress ställer om till att bli digitalt. 

Med stöd av Region Skåne. På svenska/engelska

 

11.15-11.45
Lyhört om livet

Oskar Kroon samtalar med domkyrkokaplan Lena Sjöstrand. Oskar Kroon är journalisten, som blev bagare, som blev författare. Han debuterade 2018 med Mitt fönster mot rymden, Augustprisvinnande Vänta på vind kom 2019, och året därpå kom tredje boken, Överallt och ingenstans. Som en röd tråd genom böckerna löper de små tingen i vardagen sida vid sida av de lite större sakerna, så som döden, sorg, vänskap… ja, och så kvantfysik då.

 

13.00-13.45
Berättelsen på barnets sida

På olika vis, men med lika stor respekt för barnet, skildrar Mårten Sandén, Emma AdBåge och Pija Lindenbaum vardagssituationer såväl som spännande äventyr för både små och lite större barn. Barnperspektiv, eller barnets perspektiv, och vad är egentligen skillnaden? Häng med på ett samtal om att iaktta, att skildra och att skapa, lett av barnboksförfattaren Mårten Sandén.

 

13.45-14.15
Hur får man en idé?

Malin Klingenberg har skrivit böcker om att tämja älgar med popcorn, om pensionärer som jobbar i hemlighet med att fånga skurkar, och om vad man kan uppleva om man råkar födas som fis. Men varifrån kommer alla idéer? Hur vet man om en idé är bra? Och hur gör man om man får idétorka?

 

 

14.15-14.30
Samtal med Peimaneh Mollazehi

Författaren Peimaneh Mollazehi, som debuterade med boken Den riktiga solen 2020, samtalar med Kristina Wåhlin, projektledare Litteralund.

 

14.45-15.25
Hur mycket tjuv får man vara i en barnbok?

Ja, exakt hur kriminell kan en barnboksbov vara utan att det bli för mycket? Om detta, och mycket annat, ska illustratören och författaren Per Gustavsson och författaren och mångsysslaren Anders Sparring, samtala med moderatorn Johanna Lundin om. Tillsammans har de skrivit och illustrerat böckerna om tjuvfamiljen Knyckertz, som består av mamma Fia, pappa Bove, storebror Ture, lillasyster KriminEllen och hunden Snuten.

 

15.25-15.45
Konsert med Britta Persson             

Vi avslutar denna konferensdag med ljuv musik! Folk - Dikt och toner om personer är namnet på Britta Perssons senaste skiva, som är ett samarbete med två av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer; Lisen Adbåge och Emma AdBåge. Svängig och finstämd musik om just folk: främlingar och vänner, någon du kanske känner.

 

 Onsdag 19 maj

 

9.05-9.35
Bilderbokskonstnären Baek Heena

2020 tilldelades sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) med motiveringen: ”Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap.” Samtalet leds av Elina Druker, ALMA-juryledamot och professor i litteraturvetenskap.

I samarbete med Astrid Lindgren Lindgren Memorial Award. På engelska.

 

9.35-9.50
Vem är årets pristagare?

Mårten Sandén, ledamot i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award förkovrar sig i årets pristagare Jean-Claude Mourlevat.

I samarbete med Astrid Lindgren Lindgren Memorial Award.

 

10.00-10.45
Var föds en bok? Samtal med Annika Thor

Författaren Annika Thor samtalar med journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke om var och hur en bok föds och hittar sin egen form och ton, och om den där Thorska berättarrösten. Annika Thor debuterade 1996 med En ö i havet och har sedan dess gett ut ett tjugotal böcker och har översatts till 18 språk. Annikas senaste bok, Odysseus pojke, kom 2020 och är en spännande äventyrsberättelse byggd på den grekiska sagan.

 

11.00-11.30
Deckare på räls

Det stora tågäventyret är en ny deckarserie i Agatha Christie-anda, där vi får följa den 11-årige Harrison som reser med sin farbror på de mest fantastiska tågen runt om i världen. Men på resorna uppstår även mysterium att lösa… tur att Harrison har ett öga för detaljer! Möt den internationellt bästsäljande författaren M.G. Leonard och hennes författarkollega, tillika inbitna tåg- och mysterieentusiasten Sam Sedgman i ett samtal med Johanna Lundin om deckare, tåg och att skriva tillsammans. På engelska.

 

11.30-12.00
Prisutdelning Slangbellan

För andra gången – debutantpriset Slangbellan delas ut i Lund! Slangbellan är ett pris som årligen delas ut av Sveriges författarförbund, till bästa barn/ungdomsboksdebutant. De tre nominerade är:  Seluah Alsaati för Inte din baby, Mitch Fredriksson för Fail och Elin Hägg för Dömda kvinnor. Vem av dem tar hem årets slangbella?

I samarbete med Sveriges Författarförbund.

 

13.00-13.30
Debutanter på ungdomsboksscenen

Tre berättelser om kärlek, men på väldigt olika sätt! Möt tre nya stjärnor på den svenska ungdomsbokshimlen: Moa Backe Åstot, Elaf Ali och Nioosha Shams. Moa Backe Åstots debut Himlabrand är en knivskarp berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Elaf Alis Vem har sagt något om kärlek tar avstamp i hennes egen erfarenhet av att växa upp i en familj där hedersförtryck är en verklighet. I Nioosha Shams debut Om det regnar i Ahvaz lär vi känna Ava som inte tror på kärleken förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden - med det efterhängsna exet. 

 

13.30-14.15
Angie Thomas

Angie Thomas debutroman The Hate U Give, som handlar om sextonåriga Starr som blir vittne till när hennes barndomsvän blir dödad av en polis, blev en enorm succé och har även filmatiserats. Hennes andra bok, Min tur nu, kom ut på svenska 2019 och är en berättelse om att kämpa för sina drömmar, trots att omständigheterna är svåra. I samtal med Fanna Ndow Norrby. På engelska.

14.30-15.15
Äventyret som utmanar

Frida Nilsson debuterade 2004 med Kråkans otroliga liftarsemester och har sedan dess utkommit med en lång rad böcker och har mottagit flera priser för sina verk. De senaste böckerna, Ishavspirater (2015), Det tunna svärdet (2017) och nu senast Lindormars land (2020), är böcker som utmanar läsaren – men vad gör det när man fullkomligt sugs in i äventyren som böckerna skildrar? I ett samtal med journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke.

 

15.15-15.45
Bart Moeyaert

Bart Moeyaert debuterade som nittonåring och har sedan dess skrivit drygt femtio titlar – allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi och dramatik. Sinnligt och precist skildrar han personer och relationer och suddar ut gränserna mellan ungdoms- och vuxenlitteratur. Här i ett samtal med författaren och kritikern Kristoffer Folkhammar.