INSTÄLLT: Seminarieeftermiddag 2020

På grund av det rådande läget med Coronaviruset är seminarieeftermiddagen inställd.

Vi är hemskt ledsna över att behöva meddela att Litteralund inte kommer att kunna genomföras i april som planerat. Detta på grund av det rådande läget med Coronaviruset. De senaste dagarna har vi tittat på olika alternativ för att tillmötesgå de beslut om större evenemang som råder, men inte hittat någon möjlig lösning.

Vi undersöker möjligheterna att genomföra festivalen i höst istället och återkommer så fort vi har ett besked om detta. Ta hand om varandra så länge, så hoppas vi att vi ses i höst istället!

Varma hälsningar

Litteralund

13.00-13.30
Boksläpp: Klaras läsprepp! - om att främja läsning bland barn och unga

Klaras läsprepp! riktar sig till dig som jobbar med barn, unga och läsning och som vill få nya tips på hur man kan arbeta läsfrämjande. Klara Önnerfält är skolbibliotekarie, läsfrämjare och författare och så här säger hon själv om boken: ”I den här boken har jag samlat mina bästa metoder, tips och knep om hur vi ger barn förutsättningar för att bli läsare. Jag hoppas att du ska ha nytta av boken! Men mest av allt vill jag att du ska kliva fram och sträcka på ryggen. Ditt arbete är livsviktigt, för framtiden och för demokratin.” 
Programpunkten presenteras i samarbete med BTJ Förlag.

13.30-14.15
Tyst person med mycket att säga

Om att inte vara särskilt pratig - men att ändå vara en som vill berätta jättemycket. Författaren och bilderboksskaparen Emma AdBåge berättar om sin form för berättandet, sin stora kärlek till bilder, tjuvlyssnandet, iakttagandet och om hur hon tänker, väljer och tvivlar när hon arbetar med bild och text.

14.15-15.00
Varför är det viktigt att tidigt i livet få utveckla sitt språk?

”Ju fler år som går desto mer inser jag språkets betydelse för relationer, skolframgång, psykisk hälsa och livskvalitet - så vi ska fokusera språkets betydelse och språkets makt från vaggan till graven”, menar docent och psykolog Eva Tideman på psykologiska institutionen vid Lunds universitet. Lyssna på en inspirerande föreläsning om språkets makt.

15.00-15.30 Fikapaus

15.30-15.45
Högläsning med Pija Lindenbaum

I Vi måste till jobbet får vi följa tre barns lek, från rummet ut i den vida världen till sjukhuset, snabbköpet och skogen. Det är en lek som ibland är våghalsig, ofta rolig och alltid på allvar.

15.45-16.45
Berättelsen på barnets sida

På olika vis, men med lika stor respekt för barnet, skildrar Mårten Sandén, Emma AdBåge och Pija Lindenbaum vardagssituationer såväl som spännande äventyr för både små och lite större barn. Barnperspektiv, eller barnets perspektiv, och vad är egentligen skillnaden? Häng med på ett samtal om att iaktta, att skildra och att skapa, lett av barnboksförfattaren Mårten Sandén.

16.45-17.15
Hur får man en idé?

Malin Klingenberg har skrivit böcker om att tämja älgar med popcorn, om pensionärer som jobbar i hemlighet med att fånga skurkar, och om vad man kan uppleva om man råkar födas som fis. Men varifrån kommer alla idéer? Hur vet man om en idé är bra? Och hur gör man om man får idétorka?

17.15-17.30
Avslutande ord

17.30-19.00
Bubbel, mingel och prisutdelning Slangbellan!

För andra gången - debutantpriset Slangbellan delas ut i Lund! Slangbellan är ett pris som årligen delas ut av Författarförbundet till bästa barn/ungdomsboksdebutant. Vilka tre är nominerade denna gång, och vem tar hem årets slangbella? Kl. 17.30 bjuder vi på bubbel och minglar, och kl. 18.00 välkomnar vi de tre nominerade upp på scen för ett samtal med barn- och ungdomsboksförfattaren och Författarförbundets representant Malin Eriksson.

Anmälan gör du här!  (länk öppnas i nytt fönster)