Konferens om barn- och ungdomslitteratur

I år genomför vi konferensen digitalt och gör det dessutom helt kostnadsfritt att delta. Vi ses den 18 och 19 maj!

Välkommen på digital konferens!

Vi skulle såklart gärna välkomna er alla till Lund, men som bekant är ju det inte riktigt möjligt just nu. Som vanligt blir det två dagar fyllda med engagerande samtal mellan barnlitteraturens främsta, nya spännande infallsvinklar och nätverkande. Vi hoppas att den digitala festivalen gör att fler får möjlighet att upptäcka Litteralund, och att det trots att vi sitter utspridda blir riktigt fina konferensdagar som dröjer sig kvar länge!

 

Praktisk information

Det är gratis att delta i årets konferens, men du behöver föranmäla dig. Själva konferensen hittar du här på vår hemsida från och med den 18 maj. Du behöver inget mer än internetuppkoppling, en skön plats att sitta på och god fika såklart.

Alla programpunkter ges live under konferensdagarna och några av dessa går att se i efterhand, så vill du ta del av allt (inklusive trevlig pausunderhållning) är det viktigt att du är på plats de dagar som konferensen är. Eventuella ändringar i programmet presenteras här.

 Här föranmäler du dig till konferensen.

Tisdag 18 maj

9.00-9.15
Hej och välkomna!

Vi inleder dagen med att gå igenom allt du behöver veta inför de digitala konferensdagarna.

9.15-9.50
Ung poesi

Mona Monasar beskriver själv sin debutbok Modersmål (2019) som en poesisamling som försöker förstå vad språk gör med ens relationer till de runt omkring en men även vad det gör med en själv. Hennes texter rör sig tematiskt kring psykisk ohälsa, rasism och fördomar, den afrikanska diasporan och vad det innebär att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige. I samtal med journalisten och författaren Shora Esmailian.

 

09.50-10.30
Att hitta rytmen i bilderboken

Bilderboksskaparna Emma Virke och Joanna Hellgren är aktuella i vår med sin första gemensamma bok Min mamma är snabbare än din!, men de träffades redan 2009 när de båda vann Natur och Kulturs bilderbokstävling. Hur har deras resor sett ut sedan dess? Här i samtal med Erik Titusson, Lilla Piratförlaget. 

 

10.30-10.45
Paus

 

10.45-11.15
Work in Progress

Work in Progress är Litteralunds professionella utvecklingsprogram för illustratörer. 2013, 2015 och 2019 har vi genomfört masterclasses för professionella illustratörer, i samarbete med Lunds konsthall. Hör mer om processen och hur årets Work in Progress ställer om till att bli ett digitalt event och vad för- och nackdelarna varit med detta. 

Med stöd av Region Skåne.  På engelska.

 

11.15-11.45
Lyhört om livet

Oskar Kroon samtalar med domkyrkokaplan Lena Sjöstrand. Oskar Kroon är journalisten, som blev bagare, som blev författare. Han debuterade 2018 med Mitt fönster mot rymden, Augustprisvinnande Vänta på vind kom 2019, och året därpå kom tredje boken, Överallt och ingenstans. Som en röd tråd genom böckerna löper de små tingen i vardagen sida vid sida av de lite större sakerna, så som döden, sorg, vänskap… ja, och så kvantfysik då.

 

12.00-13.00
Lunch

 

13.00-13.45
Berättelsen på barnets sida

På olika vis, men med lika stor respekt för barnet, skildrar Mårten Sandén, Emma AdBåge och Pija Lindenbaum vardagssituationer såväl som spännande äventyr för både små och lite större barn. Barnperspektiv, eller barnets perspektiv, och vad är egentligen skillnaden? Häng med på ett samtal om att iaktta, att skildra och att skapa, lett av barnboksförfattaren Mårten Sandén. 

 

13.45-14.15
Hur får man en idé?

Malin Klingenberg har skrivit böcker om att tämja älgar med popcorn, om pensionärer som jobbar i hemlighet med att fånga skurkar, och om vad man kan uppleva om man råkar födas som fis. Men varifrån kommer alla idéer? Hur vet man om en idé är bra? Och hur gör man om man får idétorka?

 

14.15-14.45
Paus

 

14.45-15.25
Hur mycket tjuv får man vara i en barnbok?

Ja, exakt hur kriminell kan en barnboksbov vara utan att det bli för mycket? Om detta, och mycket annat, ska illustratören och författaren Per Gustavsson och författaren och mångsysslaren Anders Sparring, samtala med moderatorn Johanna Lundin om. Tillsammans har de skrivit och illustrerat böckerna om tjuvfamiljen Knyckertz, som består av mamma Fia, pappa Bove, storebror Ture, lillasyster KriminEllen och hunden Snuten.

 

15.25-15.45
Konsert med Britta Persson
             

Vi avslutar denna konferensdag med ljuv musik! Folk - Dikt och toner om personer är namnet på Britta Perssons senaste skiva, som är ett samarbete med två av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer; Lisen Adbåge och Emma AdBåge. Svängig och finstämd musik om just folk: främlingar och vänner, någon du kanske känner.

 

15.45-16.00
Tack för idag!

 

 Onsdag 19 maj

 

9.00-9.05
Hej och välkomna!

 

 

9.05-9.35
Bilderbokskonstnären Baek Heena

2020 tilldelades sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) med motiveringen: ”Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap.” Samtalet leds av Elina Druker, ALMA-juryledamot och professor i litteraturvetenskap.

I samarbete med Astrid Lindgren Lindgren Memorial Award. På engelska.

 

9.35-9.50
Vem är årets pristagare?

Mårten Sandén, ledamot i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award förkovrar sig i årets pristagare Jean-Claude Mourlevat.

I samarbete med Astrid Lindgren Lindgren Memorial Award.

 

10.00-10.45
Var föds en bok? Samtal med Annika Thor

Författaren Annika Thor samtalar med journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke om var och hur en bok föds och hittar sin egen form och ton, och om den där Thorska berättarrösten. Annika Thor debuterade 1996 med En ö i havet och har sedan dess gett ut ett tjugotal böcker och har översatts till 18 språk. Annikas senaste bok, Odysseus pojke, kom 2020 och är en spännande äventyrsberättelse byggd på den grekiska sagan.

 

10.45-11.00
Paus

 

11.00-11.30
Deckare på räls

Det stora tågäventyret är en ny deckarserie i Agatha Christie-anda, där vi får följa den 11-årige Harrison som reser med sin farbror på de mest fantastiska tågen runt om i världen. Men på resorna uppstår även mysterium att lösa… tur att Harrison har ett öga för detaljer! Möt den internationellt bästsäljande författaren M.G. Leonard och hennes författarkollega, tillika inbitna tåg- och mysterieentusiasten Sam Sedgman i ett samtal om deckare, tåg och att skriva tillsammans. På engelska.

 

11.30-12.00
Prisutdelning Slangbellan

För andra gången – debutantpriset Slangbellan delas ut i Lund! Slangbellan är ett pris som årligen delas ut av Sveriges författarförbund, till bästa barn/ungdomsboksdebutant. De tre nominerade är:  Seluah Alsaati för Inte din baby, Mitch Fredriksson för Fail och Elin Hägg för Dömda kvinnor. Vem av dem tar hem årets slangbella?

I samarbete med Sveriges Författarförbund.

 

12.00-13.00
Lunch

 

13.00-13.30
Debutanter på ungdomsboksscenen

Tre berättelser om kärlek, men på väldigt olika sätt! Möt tre nya stjärnor på den svenska ungdomsbokshimlen: Moa Backe Åstot, Elaf Ali och Nioosha Shams. Moa Backe Åstots debut Himlabrand är en knivskarp berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Elaf Alis Vem har sagt något om kärlek tar avstamp i hennes egen erfarenhet av att växa upp i en familj där hedersförtryck är en verklighet. I Nioosha Shams debut Om det regnar i Ahvaz lär vi känna Ava som inte tror på kärleken förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden - med det efterhängsna exet. 

 

13.30-14.15
Angie Thomas

Angie Thomas debutroman The Hate U Give, som handlar om sextonåriga Starr som blir vittne till när hennes barndomsvän blir dödad av en polis, blev en enorm succé och har även filmatiserats. Hennes andra bok, Min tur nu, kom ut på svenska 2019 och är en berättelse om att kämpa för sina drömmar, trots att omständigheterna är svåra. I samtal med Fanna Ndow Norrby.

På engelska.

 

14.15-14.30
Paus

 

14.30-15.15
Äventyret som utmanar

Frida Nilsson debuterade 2004 med Kråkans otroliga liftarsemester och har sedan dess utkommit med en lång rad böcker och har mottagit flera priser för sina verk. De senaste böckerna, Ishavspirater (2015), Det tunna svärdet (2017) och nu senast Lindormars land (2020), är böcker som utmanar läsaren – men vad gör det när man fullkomligt sugs in i äventyren som böckerna skildrar? I ett samtal med journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke.

 

 

15.15-15.45
Bart Moeyaert

Bart Moeyaert debuterade som nittonåring och har sedan dess skrivit drygt femtio titlar – allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi och dramatik. Sinnligt och precist skildrar han personer och relationer och suddar ut gränserna mellan ungdoms- och vuxenlitteratur. 

 

15.55-16.00
Tack för dessa dagar!