Program för barn och unga

16-22 maj är det dags för bokfest! Då går årets Litteralund av stapeln i och omkring Lund.

I år fokuserar vi på upplevelser som ni kan ta del av utomhus när det passar er och på digitala inslag. Vissa programpunkter pågår hela veckan, de hittar ni längre ner på sidan. Vi lägger till programpunkter efter hand, så håll utkik här på hemsidan!

Bild för - Britta Persson FOLK.png

16 maj kl. 14.00-14.30: Digital konsert med Britta Persson

Folk - Dikt och toner om personer är namnet på Britta Perssons senaste skiva, som är ett samarbete med två av Sveriges främsta barnboksförfattare och illustratörer; Lisen Adbåge och Emma AdBåge. Svängig och finstämd musik om just folk: främlingar och vänner, någon du kanske känner. Kolla i en park på mobilen, eller hemma framför datorn, eller kanske på TV:n, du väljer själv! Anmälan krävs inte.

Bild för - Sagoträdet2.png

22 maj kl. 10.00, 12.00 och 14.00: Sagoläsning för 4-6-åringar

Välkommen till Löwengrenska trädgården bakom Stadsbiblioteket! Här hör du Maria berätta Spindelsagor från Västafrika. Den västafrikanska spindeln är en lurifax. Han gör vad som helst för att komma över en bit mat. Historierna om honom är spännande, ja rent av ruskiga, men framför allt roliga. För barn mellan 4-6 år. Endast 8 barn per saga, drop in.

Bild för - Sagoträdet2.png

22 maj kl. 10.00-14.00: Käpphästhoppning i Stadsparken!

Älskar du käpphästar? Vi med! Kom till Lunds stadspark och testa vår hoppbana och ha en chans att vinna böcker om hur man pysslar en egen käpphäst! Endast 8 barn åt gången, drop in.

Bild för - anette-eggert2.png

22 maj kl. 13.00-13.30: Hästböcker med Anette Eggert

Möt författaren Anette Eggert som berättar om sina hästböcker och varför hästar lockar så mycket att skriva om (och att vara med!). Endast 8 barn, drop in. Plats: Stadsparken

Bild för - Sagoträdet2.png

22 maj kl. 11.00, 13.00 och 15.00: Sagoläsning för 2-4-åringar

Välkommen till Löwengrenska trädgården bakom Stadsbiblioteket! Här hör du Maria och Elin Elin Halin berätta Var inte rädd lilla krabban av Chris Haughton. Lilla krabban och Jättestora krabban bor i en liten pöl. En dag ska de på utflykt till havet. Lilla krabban har längtat dit. Men när han väl kommer dit, känns det både större och farligare än han hade trott. En liten saga om mod. För barn mellan 2-4 år. Endast 8 barn per saga, drop in..

Bild för - Maja4.png

22 maj kl. 14.00-15.00: Digital workshop Rita djur med uttryck

Hur kan en fläck bli till ett djur? Vad är det som gör att en katt ser ut som en katt? Hur ritar man ett djur med bara några enkla streck? I Maja Lindbergs workshop tränar vi på att rita djur med olika kännetecken. Vi ger djuren uttryck, känslor och lite personlighet med hjälp av ögon, rörelse och rekvisita. Under tiden vi ritar väcks fantasin till liv, bilden växer fram och får mer innehåll. Anmälan krävs, mer info om den kommer inom kort.

Bild för - Musse-och-Helium.png

Hela veckan: Tipspromenad med Musse & Helium

Gissa vilka som varit på besök i Lund! Musse! Och Helium! Wow! Runt om i stan har de små mössen från böckerna av Camilla Brinck gömt kluriga frågor. Kan du hitta alla tio frågorna? Om du skickar in dina svar till oss är du med och tävlar om finfina priser. Och du! Det finns nåt lite extra kul på vägen mellan vissa av frågorna…

Till kartan

Bild för - Sagoträdet2.png

Hela veckan: Inspelade sagor vid trädet

Under hela festivalveckan kan du gå till Sagoträdet bakom Lunds stadsbibliotek och lyssna på sagor inlästa av Maria Samuelsson. Sagorna du kan lyssna på är: Kloka Manka, Tre starka kvinnor, Fyra vänner, Aporna som räddade månen och Jätten och ekorren.

Bild för - ordfläta.png

Hela veckan: Diktutmaningen

Leta ord runt om i stan och skriv sedan en dikt där minst 10 av orden är med. Dikten kan vara kort, lång, tokig, glad, ledsam – du bestämmer! I slutet av festivalveckan lottar vi ut ett gäng som vinner ett presentkort (Lund City-kort) på 200 kr! Bibliotekarier läser upp de lottade dikterna på lördagen 22 maj, Streamas digitalt. Mer information om var du hittar orden och hur du skickar in ditt bidrag kommer inom kort.

Bild för - NattligtMote.png

Hela veckan: Utställning med Maja Lindberg

Kliv in i en magisk bildvärld skapad av illustratören och konstnären Maja Lindberg! Utställningen består av 8 bilder och finns tillgänglig från 16 maj till 28 juni. Utställningen finns också att beskåda i Lomma och i Kävlinge. Vad tror du händer i Majas bilder? Maja har illustrerat såväl egna som andras böcker och haft samarbeten med t.ex. Svensk bokhandel och The ABBA Museum.

Läs mer om Maja