Program för barn och unga

16-22 maj är det dags för bokfest! Då går årets Litteralund av stapeln i och omkring Lund.

I år fokuserar vi på upplevelser som ni kan ta del av utomhus när det passar er och på digitala inslag. Vissa programpunkter pågår hela veckan, de hittar ni längre ner på sidan. 

Drop in till det mesta

Alla aktiviteter genomförs utomhus och på ett smittskyddsäkert sätt. Det är drop-in på de allra flesta aktiviteterna, som vi låter pågå över längre tid så att fler får chans att delta. 

De inspelade sagorna i Löwengrenska parken bakom Stadsbiblioteket är inställda på grund av sjukdom, men för den som vill höra sagor där finns det möjlighet lördagen den 22 maj. Läs mer längre ner på sidan.

Program för unga

Årets program för unga består av digitala programpunkter som du hittar här.


Bild för - Sagoträdet2.png

22 maj kl. 10.00, 12.00 och 14.00: Sagoläsning för 4-6-åringar

Välkommen till Löwengrenska trädgården bakom Stadsbiblioteket! Här hör du Maria berätta Spindelsagor från Västafrika. Den västafrikanska spindeln är en lurifax. Han gör vad som helst för att komma över en bit mat. Historierna om honom är spännande, ja rent av ruskiga, men framför allt roliga. För barn mellan 4-6 år. Endast 8 barn per saga, drop in.

Bild för - Sagoträdet2.png

22 maj kl. 11.00, 13.00 och 15.00: Sagoläsning för 2-4-åringar

Välkommen till Löwengrenska trädgården bakom Stadsbiblioteket! Här hör du Maria och Elin Elin Halin berätta Var inte rädd lilla krabban av Chris Haughton. Lilla krabban och Jättestora krabban bor i en liten pöl. En dag ska de på utflykt till havet. Lilla krabban har längtat dit. Men när han väl kommer dit, känns det både större och farligare än han hade trott. En liten saga om mod. För barn mellan 2-4 år. Endast 8 barn per saga, drop in..

Bild för - stadsparken-ruta.png

22 maj kl. 10.00-14.00: Käpphästhoppning i Stadsparken!

Älskar du käpphästar? Vi med! Kom till Lunds stadspark och testa vår hoppbana och ha en chans att vinna böcker om hur man pysslar en egen käpphäst! Endast 8 barn åt gången, drop in.

Bild för - anette-eggert2.png

22 maj kl. 13.00-13.30: Hästböcker med Anette Eggert

Möt författaren Anette Eggert som berättar om sina hästböcker och varför hästar lockar så mycket att skriva om (och att vara med!). Endast 8 barn, drop in. Plats: Stadsparken

Bild för - Maja4.png

22 maj kl. 14.00-15.00: Digital workshop Rita djur med uttryck

Hur kan en fläck bli till ett djur? Vad är det som gör att en katt ser ut som en katt? Hur ritar man ett djur med bara några enkla streck? I Maja Lindbergs workshop tränar vi på att rita djur med olika kännetecken. Vi ger djuren uttryck, känslor och lite personlighet med hjälp av ögon, rörelse och rekvisita. Under tiden vi ritar väcks fantasin till liv, bilden växer fram och får mer innehåll. Workshopen är just nu fullbokad, om vi får återbud meddelar vi dem som ställt sig i kö.

Bild för - Emma-Virke-2-Foto-Stefan-Tell.png

Digital workshop med Emma Virke

Kom dagen, kom natten är en bilderbok med text av Åsa Lind och bilder av Emma Virke. Boken vecklar ut sig som ett dragspel. På ena sidan får vi får följa dagens skeenden och på andra sidan tar natten och drömmarna vid. Om du fick göra en berättelse som utspelas både på dagen och på natten, vad skulle du berätta då?

Ta del av workshopen här

Bild för - havet-och-emilia2.png

Digital workshop med Emilia Ilke

Räkna med havet är en klurig bok för de minsta om siffrorna ett till tio med havet som tema. I denna workshop som Emilia har gjort speciellt för er som besöker årets Litteralund, får ni testa att göra olika fiskar och andra djur som finns i havet.

Till workshopen

Bild för - Musse-och-Helium.png

Hela veckan: Tipspromenad med Musse & Helium

Gissa vilka som varit på besök i Lund! Musse! Och Helium! Wow! Runt om i stan har de små mössen från böckerna av Camilla Brinck gömt kluriga frågor. Kan du hitta alla tio frågorna? Om du skickar in dina svar till oss är du med och tävlar om finfina priser. Och du! Det finns nåt lite extra kul på vägen mellan vissa av frågorna…

Till kartan

Bild för - ordfläta.png

Hela veckan: Skriv en dikt och vinn ett presentkort!

Gå en runda i Lunds centrum och njut av omgivningarna. I olika skyltfönster finns ord som du kan samla på dig. Skapa en dikt, ett nytt citat, eller en liten vers med minst 10 av orden. Skicka in till oss på Litteralund och var med i utlottningen av 5 presentkort á 200 kr hos Lunds City.

Läs mer här

Bild för - NattligtMote.png

Hela veckan: Utställning med Maja Lindberg

Kliv in i en magisk bildvärld skapad av illustratören och konstnären Maja Lindberg! Utställningen består av 8 bilder och finns tillgänglig från 16 maj till 28 juni. Utställningen finns också att beskåda i Lomma och i Kävlinge. Vad tror du händer i Majas bilder? Maja har illustrerat såväl egna som andras böcker och haft samarbeten med t.ex. Svensk bokhandel och The ABBA Museum.

Läs mer om utställningen