Litteralund på turné

Vi skickar ut författare och illustratörer till våra grannkommuner i Skåne för att fler barn och unga ska få chansen att träffa långväga och högaktuella författare!

I år är det inte mindre än fyra författare/illustratörer som ger sig ut på vägarna. I viss mån är det även möjligt att boka författarna till publika arrangemang på till exempel bibliotek.

Årets bokningsbara medverkande

FULLBOKAD. MÅNDAG 16/4: Petter Lidbeck, författare. Åk 3-6 FULLBOKAD.

Möt ett av de stora namnen i svensk barn- och ungdomslitteratur! Genomgående i hans produktion är de starka tjejerna. Där återfinns favoriter som Vinni från Pappa på söndag, prinsessan Victoria som har Downs syndrom och de tre tjejerna Siri, Pela och Tyra som löser mysterier i Helsingsborgstrakten. Nyare titlar är de läskiga Men finns ändå, Becca, Det vita huset och den Roald Dahl-liknande historien om Mördarmormor.

MÅNDAG 16/4: Linda Bondestam, illustratör och författare (Finland). Åk F-2

Linda Bondestam har tecknat och ibland även skrivit många mycket uppskattade böcker, bland annat Diktatorn och Djur som ingen sett utom vi med text av Ulf Stark, och Den förträfflige Herr Glad  med text av Malin Kivelä. I denna bildworkshop får barnen göra små berättelser tillsammans med Linda.

ONSDAG 18/4: Siri Pettersen, författare (Norge). ENDAST TILLGÄNGLIG FÖR OFFETNLIGT ARRANGEMANG ÖPPET FÖR ALLA.

Möt Siri Pettersen vars första bok Odinsbarn blivit en sensationell succé både i Sverige och i hemlandet Norge där den hyllats för sin originalitet, sitt språk och sin intrig. Boken är den första i trilogin Korpringarna, en spektakulär fantasyberättelse med rötter i den nordiska mytologin som bryter med många av de klassiska mönstren inom fantasygenren. Det är en episk och våldsam uppgörelse med främlingsrädsla, blind tro och ärelystnad.

ONSDAG 18/4 samt TORSDAG 19/4: Han Xu, illustratör och författare (Kina). Åk F-2

Han Xu är en av Kinas mest lovande unga barnboksförfattare och -illustratör. Hennes debutbok Blinda Rödluvan och vargen är en tolkning av vad som händer om Rödluvan måste ta sig fram genom skogen med hjälp av hörsel, lukt och känsel. I denna workshop läser Han Xu först ur sin bok. Sedan låter hon barnen själva göra sin egen Rödluva genom att klippa ut från papper de färglägger genom tekniken frottage och göra kollage. Tolkas till svenska!

Så går det till

Ni ordnar lokal och eventuell teknik, vi ordnar allt annat! Vi har en person som följer med på turnéerna och tar hand om författaren och hjälper till på plats.

Uplägget på besöket bestäms uifrån gruppens storlek, lämplig lokal samt författarnas och elevernas/besökarnas eventuella önskemål. Ni föreslår också en tidpunkt.

Vad kostar det?

3 000 kr per klass (max 35 elever).

6 000 kr per storsamling (över 35 elever eller publik programpunkt).

Anmälan senast den 5 mars

Ni väljer ut de programpunkter ni är intresserade av och samordnar er anmälan via bibliotekarie eller annan ansvarig som kan hålla i kontakten med Litteralund. Anmälan görs via e-post till litteralund@lund.se.

Vi vill veta:

  • Vilken/vilka programpunkter ni är intresserade av
  • Om ni har önskemål om en specifik tid för besöket
  • Årskurs och antal elever som ska delta
  • Ort och namn på er skola

När deadline passerat fördelar vi programmen efter era önskemål så långt det är möjligt och återkommer med en bekräftelse.  

Litteralund på turné genomförs med stöd av Region Skåne.


Faktaansvarig:    
Ändrad: 2017-02-17