Skrivartävling för dig som är mellan 15 och 18 år

Grattis till vinnarna av 2017 års skrivartävling!

Tävlingens tema var en riktig utmaning: vi ville ha bidragen i form av en sms-novell, det vill säga i dialogform med avsändare och mottagare, samt tidpunkter för sms:en vilket ger en extra dimension till händelseförloppet.

Första pris gick till Ebba Otterstedt, 17 år från Flyinge (till vänster i bild), för novellen Vems ansvar?

Juryns motivering: 

Med en fingertoppskänsla för dialog direkt hämtad från pekskärms-vardagen har författaren till Vems ansvar? lyckats skriva en riktigt spännande SMS-novell. Läsaren bjuds in till ett av internets hemliga rum, en sluten gruppchatt, där tre väninnor tillsammans betraktar sin omvärld. Som osynlig åskådare i cyberrymden vågar de fatta avgörnade beslut och ingripa i den fysiska verkligheten. Tempot är högt, texten hudnära och nyfikenheten på framtida berättelser från författaren är stor!

Andra pris gick till Lina Hildingsson, 17 år från Mönsterås. för novellen De första stegen mot något mer.

Juryns motivering: 

Försiktigt ställda frågor ger försiktiga svar som sedan växer och blir något av det allra största - nämligen kärleken. Linas bidrag vittnar om ett samtal som börjar i en ovanlig ände. Första frågan är vilken favoritfärg som den andra personen har, svaret är Blå. Så fortsätter det, frågor och svar byter avsändare och mottagare tills de båda enas om att de ser varandra. En fin berättelse om hur nyfikenhet blir till vetskap och hur vetskap blir till kärlek.

Tredje pris gick till Klara Lövkvist, 18 år från Stockholm (till höger i bild), för novellen Till Jonas, från David.

Juryns motivering:

Att med få ord beskriva det svåra är en sanna konst. Klara lyckas med det i sin sms-novell där huvudkaraktären David skriver sms till sin vän (och möjligen kärlek) Jonas. David beskriver den nya flöjtisten som kommit till orkestern, han berättar att han inte tycker om skolkuratorn, om att hunden snart ska få valpar. Men läsaren förstår sakta att något hänt Jonas. Klara berättar inte vad utan gestaltar, antyder och ingen lämnas oberörd. 

Här kan du läsa alla de 25 bidragen som valdes ut att bli publicerade i en bok, inklusive de tre vinnande bidragen!

Priser

Vinnaren, andra- och tredjepristagaren utsågs under Litteralunds kväll för unga på Stenkrossen den 28 april. Första pris är, förutom äran, en iPad Mini* och att sms-novellen publiceras via folkbiblioteken i Lund och smspress.se. Novellen kommer alltså att finnas till utlåning!

De 25 bästa bidragen publiceras i en bok som alla medverkande får med sig hem.

*Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Skatteverket räknar vinstens värde som en inkomst. Om din totala inkomst för 2017, inklusive vinsten som är värd ungefär 4 500 kr, är lägre än 18 951 kr behöver du inte betala skatt. Läs mer på Skatteverkets hemsida.


Faktaansvarig: Kultur- och fritidsförvaltningen, Lunds kommun   
Ändrad: 2017-05-02